marți, 26 iunie 2007

Proiectul "Fii Verde!" - popularizarea legislaţiei de mediu din România

Adesea cetăţeanul obişnuit vede unele lucruri care-i "miros" a abuzuri, dar nu are de unde să ia legea ca să le-o "trântească în cap" făptaşilor, dar mai ales, la care să poată face referire în vreo petiţie adresată autorităţilor. 

Mai mult, el nici nu are măcar siguranţa faptului că există o astfel de lege, sau nu cumva abuzurile observate de el, sunt consecinţa directă a unui vid legislativ!

La capitolul "popularizarea legislaţiei de mediu" stăm chiar mai prost decât Republica Moldova. Acolo, pe saiturile de ecologie există mai întodeauna o rubrică de legislaţie.

Ceea ce se găseste pe internetul românesc, - dacă se găseşte - este scris în tipica limbă de lemn a documentelor oficiale şi nu face altceva decât să plictisească cititorul şi să-l "bage în ceaţă" prin stilul acela învăluitor.

Este însă nevoie de stilul jurnalistic - simplu, clar, la obiect, care să sintetizeze esenţialul, care să arate care sunt consecinţele legii respective, etc. Numai că autorităţile, ori din rea voinţă, ori din nepricepere, nu oferă şi o astfel de variantă a legislaţiei pe saiturile lor.

Judecând însă după spusele lui  Răzvan Supuran, de la organizaţia APABIO  - anume că iniţiativa "Fii Verde" (vezi mai jos) a fost pusă la zid pentru că unii vedeau în ea un contra-interes - atunci, înclin să cred că e valabilă mai degrabă prima variantă.

Nu vreau să dau în paranoia - dar am impresia că nu prea există interesul la nivel înalt ca oamenii să priceapă ce planuri se fac pe seama viitorului lor şi a sănătăţii mediului.

La asta mai adaugăm şi atacurile furibunde şi absurde care au loc în ultimii ani - chiar şi în Romania - împotriva reprezentanţilor mişcărilor ecologiste.

Dacă ţinem seama de metodele josnice prin care se încearcă ruperea "cordonului ombilical" dintre aceştia şi publicul larg  - prin lansarea unor zvonuri perfide pe seama celor mai populare, mai active, şi deci, mai "incomode" dintre ONG-urile de mediu(spunându-se despre ecologişti că sunt: masoni, comunişti, colaboratori KGB, capitalişti mascaţi care vor să păstreze bogăţiile naturii doar pentru ei (!!!) şi să sărăcească populaţia, hipioţi utopici, tineri teribilişti, nebuni, fananţaţi ai mafiei, etc, etc, etc) - atunci începem să ne cam dăm seama de dimensiunile fenomenului şi avem tot dreptul să ne întrebăm dacă nu cumva autorităţile, încearcă să menţină populaţia în ignoranţă, ca urmare a lobbyului făcut de unii afacerişti cu minte îngustă şi punga largă, tributari încă ai tehnicilor clasice - adică poluante - de producţie.

De aceea, este mai mult decât binevenită iniţiativa "Fii Verde!".

Ce este "Fii Verde!"? Este un proiect de realizare a unui Cod Legislativ de mediu la care orice român să aibă acces...

Dar, mai bine să-l lăsăm pe iniţiatorul acestuia, Răzvan Supuran să ne dea lămuririle necesare...

"FiiVerde! a inceput în 2005 printr-o constatare simplă: legislaţia referitoare la protecţia mediului este insuficientă şi prost administrată.

Încercând să văd - dintr-un iniţial entuziasm, care a născut ulterior o comunitate -, dacă cineva ar putea fi abilitat să "reglementeze" aceste disfuncţionalităţi, mi-a venit ideea simplei soluţii a integrării tuturor actelor normative referitoare la mediu , într-un Cod Legislativ. Aşa s-a născut punctual proiectul Codul Verde.

În toamna anului 2005, ideea a fost într-un fel pusă la zid de cei care vedeau în ea un contra-interes. Deşi, prin comparaţie, majoritatea comunităţilor de mediu şi ecologie din România s-au exprimat favorabil, la acea vreme.

Manifestul FiiVerde! a fost publicat la acea vreme pe site-ul
www.fiiverde.ro. Momentan, acesta nu este public, din lipsă de fonduri.

În 2006, am reluat iniţiativa organizând o asociaţie non-profit, APABIO! Scopul explicit şi implicit al acestui ONG este de a acumula resurse pentru a uni o echipă de profesionişti şi pasionaţi, capabili să împlinească proiectul iniţial.

Momentan, singura resursă disponibilă pentru acest proiect este un atelier de manufactură cu specific ecologic, pe care îl susţin.

Acestea sunt momentele de derulare ale proiectului FiiVerde! Pentru orice explicaţie vizavi de un ceva anume din ceea ce v-am scris, vă stau la dispoziţie.

Bineînţeles, proiectul şi comunitatea sunt în stand-by. Cu atât mai mult, suntem deschişi să colaborăm cu oricine este dispus să lupte pentru aceleaşi ţeluri."

Puteţi fii şi voi de ajutor la crearea acestui Cod Legislativ - prin comentarii, sugestii, observaţii, adunarea de materiale de pe net şi chiar prin iniţiative legislative. Pe scurt, prin orice.

Aceasta se poate face foarte usor, alăturându-vă grupului yahoo Fii Verde. De asemenea, îl puteţi contacta personal pe domnul Răzvan Supuran la nr. de telefon: 0728.516.800.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut prietene verde!

Eşti binevenit să comentezi despre cele verzi şi cele uscate din zona eco românească şi internaţională.

Lauda - câtă vreme nu e periere - dar şi critica - dacă nu vine să desfiinţeze - sunt binevenite.

Nu se va accepta însă poluarea cu spam şi intervenţiile necivilizate.

Mulţumim de înţelegere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii pe Facebook