luni, 11 iunie 2012

Cum se reciclează un brad de nuntă

Brad de nuntă aruncat
Ieri dimineaţă, fiind zi de duminică, după ce mi-am făcut datoria cetăţenească de a vota, am dat pe la biserică.

Când am ieşit de acolo, pe la miezul zilei, soarele părea hotărât să topească tot ce atinge.

Pentru că nu mă simţeam prea bine, m-am gândit să stau pe bancă la umbră în spatele clădirii. Acolo, lângă bancă era aruncat un brad de nuntă.


Ce este şi cum arată bradul de nuntă.

În unele zone din ţară, (printre care şi Oltenia), atât la sat cât şi la oraş, există obiceiul pomului de nuntă. Acesta este un conifer împodobit cu panglici colorate din hârtie creponată, flori din acelaşi material, un măr, o creangă de busuioc şi două fire alăturate de aţă de culoare roşie şi albă - aceleaşi culori ca la mărţişor.


Bradul de nuntă este foarte vechi şi se pare că are unele "rădăcini" precreştine. El este un simbol al vieţii ce a supravieţuit până în timpurile noastre moderne şi grăbite şi aminteşte de vremurile când oamenii trăiau mai des sentimentul înfrăţirii cu natura.


Imaginea aceasta era jalnică şi cumva revoltătoare - un brăduţ încă verde, împodobit frumos şi vesel zăcea aruncat, trădat parcă, de nuntaşii cărora le slujise drept simbol la nuntă şi care îşi rezolvaseră treburile cu el. M-am gândit că merita şi el mai mult. Avea încă sevă în ramuri, iar hârtia din care erau realizate florile se putea reutiliza. M-am gândit ca măcar pe acestea să le refolosesc.

Zis şi făcut, cu grijă şi răbdare, m-am apucat să desfac încâlceala de flori şi panglici. Eu am mai lucrat cu ornamente şi pot spune că am ceva experienţă, aşa că nu a fost deloc greu. Am desfăcut florile cu atenţie la urechelniţele care mişunau pe ele - este foarte neplăcut să nimereşti cu degetele în cleştii lor - şi am făcut hârtia rulou. În felul acesta hârtia se poate păstra şi transporta mai uşor pentru că ocupă mai puţin spaţiu.

Flori de hârtie creponată reciclate de la un brad de nuntă

În timp ce făceam toate acestea, mă gândeam la cei care ar putea avea ceva împotrivă - pentru că românul este bun de Gică contra. Mă gândeam la tipurile de atitudini posibile şi la argumentele necesare pentru a le combate.

 ***
  • Atitudinea snobului - "Vai ce ruşinos! Să culegi din gunoaie! Nici nu concep!" 
  • Argument - "De fapt se numeşte reciclare şi reutilizare a deşeurilor. Iar aruncarea la gunoi o fi vreun semn de nobleţe te pomeneşti! Păi ne-am cam înecat în atâta nobleţe. Dă planeta pe dinafară!"
***
  • Atitudinea superstiţiosului - "Cum să foloseşti bradul de nuntă?! Dacă o fi ceva necurat cu el?"
  • Argument - "Pentru Dumnezeu! E doar un brad cu hârtii! Şi a stat la o slujbă în biserică. Ce "energii negative" ar putea să aibă?!!"
***
  • Atitudinea nehotărâtului - "Păi şi ce ai putea să faci cu hârtia asta?"
  • Argument - "Destul de multe. Spre exemplu, panglicile sunt bune de Crăciun şi la aniversări iar din hârtia mai lată poţi să faci flori pentru sorcovă la Anul Nou. De asemenea, cu hârtia creponată poţi îmbrăca diverse suprafeţe, cum ar fi vasele de flori pe care să le improvizezi din căldăruşele de plastic rămase de la smântână şi iaurt."
***
Cât priveşte bradul, acesta în tradiţia originală, păstrat încă în unele sate - el era luat acasă unde urmau alte ritualuri. Acum, lumea grăbită de la oraş preferă să-l arunce. Bradul este pe drept cuvânt simbolul vieţii. De aceea ar fi mai ecologic şi chiar mai romantic, dacă vreţi, ca mirii să planteze şi să împodobească împreună un brad, nu să contribuie indirect la tăierea lui...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut prietene verde!

Eşti binevenit să comentezi despre cele verzi şi cele uscate din zona eco românească şi internaţională.

Lauda - câtă vreme nu e periere - dar şi critica - dacă nu vine să desfiinţeze - sunt binevenite.

Nu se va accepta însă poluarea cu spam şi intervenţiile necivilizate.

Mulţumim de înţelegere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii pe Facebook