vineri, 30 martie 2007

Campania "Reciclează hârtia 2007"

Organizaţia ecologistă Greenpeace România a iniţiat o campanie de educaţie şi activism ecologic. Mai exact este vorba de reciclarea hârtiei. Aceasta pentru că a    recicla hârtia este sinonim cu a salva copacii şi, implicit, planeta ca ansamblu.

Prin urmare, pentru a putea schimba cursul istoriei planetare în bine, nu este nevoie neapărat să fii o persoană influentă, ci doar să dai dovadă de spirit civic şi de responsabilitate faţă de mediul înconjurător. Iar acest lucru îl poţi face foarte simplu prin gesturile mărunte pe care le faci în fiecare zi... cu ar fi reciclarea hâtiei.



Date despre relaţia hârtie - defrişare:

- Pentru fabricarea unei tone de hârtie, se folosesc între 2 şi 3,5 tone de copaci, adică sunt tăiaţi aproximativ 20 de copaci.

 - Prin reciclarea unei tone de hârtie, sunt salvaţi 17 copaci.

 -Prin reciclarea unei tone de hârtie se economisesc 30.000 l apă, se foloseşte între 28 şi 80 % mai puţină energie electrică faţă de fabricarea hârtiei obişnuite şi se reduce poluarea aerului cu 95%.

 - 40% din deşeurile aruncate de oameni anual sunt reprezentate numai de hârtie.

 -În Statele Unite ale Americii, hârtia aruncată anual ar putea asigura căldură pentru 5 milioane de locuinţe timp de 200 de ani.

-În anul 2003, în România, s-au produs 260.000 t de celuloză şi 457.000 t de hârtie, ceea ce înseamnă că au fost tăiaţi în jur de 9.000.000 arbori, care puteau fi salvaţi prin reciclarea a aproximativ 450.000 t hârtie folosită..

 -Fiecare tonă de hârtie recuperată eliberează aproximativ 2,5 m3  din spaţiul destinat depozitării deşeurilor.

 -Din 100 t hârtie colectată se pot replanta 30 ha de pădure.

Fotografia aparţine Greenpeace

Sfaturile ecologiştilor privind reciclarea hârtiei:

Pădurile României sunt defrişate pentru a obţine multe din produsele din hârtie pe care le poţi găsi la tine acasă sau la locul de muncă, cum ar fi hârtia igienică, cărţile de telefon, ziarele şi hârtia de scris. Iată câteva lucruri pe care le poţi face pentru a salva copacii:
·  Fotocopiază sau printează faţă-verso şi refoloseşte hârtia până la ultimul colţişor
·  Reduce numărul de copii pentru fiecare document
·  Cumpără hârtie reciclată, fără clor şi reciclează hârtia utilizată la birou
·  Refoloseşte plicurile
·  Foloseşte un fax cu hârtie normală, astfel încât să poţi refolosi şi recicla hârtia.
·  Cumpără un filtru din pânză pentru cafetieră, în locul celor de hârtie
·  Cumpără un singur exemplar dintr-o anumită publicaţie şi lasă-l în camera comună, astfel încât oricine să-l poată citi în pauza de prânz sau în orice alt moment de respiro.

·  Scrie pe ambele feţe ale unei foi de hârtie sau foloseşte hârtiile de care nu mai ai nevoie drept ciornă – apoi adună-le şi du-le la reciclat. Procedează la fel cu caietele, revistele, cutiile, ambalajele de care nu mai ai nevoie. Aminteşte-ţi să scoţi capsele, agrafele, coperţile de plastic sau orice alte corpuri care nu sunt de hârtie, înainte de a le trimite la reciclat.

Editare ulterioară (nu-mi place "later edit", sunt româncă!)

·  Încă un sfat: nu te grăbi să arunci etichetele de la produse ori prospectele de la medicamentele terminate. Pune-le bine, îţi pot folosi mai târziu pentru a face mici notiţe de uz temporar. Am văzut persoane care, dintr-un simţ exagerat al curăţeniei aruncă orice hârtiuţă, dar atunci când trebuie să-şi noteze repede un număr de telefon, ori să-şi facă o listă de cumpărături, - care le va trebui doar în acea zi - smulg foaia din caiet/agendă, sau folosesc o coală albă de scris. Reciclarea se poate face şi prin planificare.


4 comentarii:

  1. Cea mai importanta cauza a defrisarilor, ca pondere la nivel mondial, o constituie agricultura de subzistenta, adica saracia din tarile subdezvoltate... aproximativ 60% din totalul defrisarilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. salut e cool asta luatzi id meu

    RăspundețiȘtergere
  3. e tare siteul marfa mai ales pt sc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua sunt profesor la o scoala din jud brasov si as dori sa fac un proiect ecologic pentru reciclarea hartiei.Daca puteti sa imi oferiti consultanta si logistica ar fi foarte util.

    RăspundețiȘtergere

Salut prietene verde!

Eşti binevenit să comentezi despre cele verzi şi cele uscate din zona eco românească şi internaţională.

Lauda - câtă vreme nu e periere - dar şi critica - dacă nu vine să desfiinţeze - sunt binevenite.

Nu se va accepta însă poluarea cu spam şi intervenţiile necivilizate.

Mulţumim de înţelegere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii pe Facebook